Αντλίες Θερμότητας: Η αλήθεια, το ψέμα και η ευκαιριακή πολιτική επιδότησης (εξοικονομώ).

Με απόφαση της Ε.Ε. θεσπίστηκε το πρόγραμμα \”εξοικονομώ\” που προτείνει επιδότηση της αντλίας θερμότητας, ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ως την ενεργειακά οικονομικότερη λύση θέρμανσης.
*Με βάση την οδηγία 2009/28/EC (ανατρέξτε στον σύνδεσμο)

Οι σημαντικοί συντελεστές που πρέπει να λάβει υπ\’ όψη του ο καταναλωτής:

  1. Ονομαστική ισχύς της αντλίας θερμότητας
    Η ΕΕ προς αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή έχει θεσπίσει ως κανόνα ότι:
    Ονομαστική ισχύ ορίζουμε την απόδοση σε kW, των αντλιών θερμότητας, σε τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες.
    Η Ελλάδα, κατά 95%, βρίσκεται σε δύο ζώνες: στη μεσαία ζώνη και τη θερμότερη ζώνη.
    1. Για την μεσαία κλιματική ζώνη προβλέπει ως ονομαστική ισχύ τα kW που αποδίδει η αντλία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος -10°C και νερού 55°C.
    2. Για την θερμότερη κλιματική ζώνη προβλέπει ως ονομαστική ισχύ τα kW που αποδίδει η αντλία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος +2°C και νερού 55°C.

Η πραγματικές θερμοκρασίες νερού που απαιτούνται με βάση το σύστημα θέρμανσης της εκάστοτε εγκατάστασης, ορίζονται ως εξής:

      1. Για σώματα καλοριφέρ: θερμοκρασία νερού 55-60°C
      2. Για fan coil units: θερμοκρασία νερού 45-50°C
      3. Για ενδοδαπέδια θέρμανση: θερμοκρασία νερού 35-45°C

Όλες οι υπόλοιπες συνθήκες που αναγράφονται στα φυλλάδια των εταιρειών ως ονομαστική ισχύς, δεν έχουν σχέση ούτε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ούτε με τις πραγματικές ανάγκες της εγκατάστασης και γι’ αυτό είναι παραπλανητικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση όπου η ονομαστική ισχύς δίνεται στη συνθήκη 7°C περιβάλλον και νερό στους 35°C. Αυτή συνθήκη απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της εγκατάστασης καθότι είναι οριακή ακόμα και για την ενδοδαπέδια.

  1. Βαθμός απόδοσης (COP)
    Βαθμό απόδοσης ονομάζουμε το πηλίκο της διαίρεσης απόδοσης/κατανάλωσης. Ο έγκυρος βαθμός απόδοσης στην αντλία θερμότητας είναι αυτός που αναφέρεται στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό (πληροφορίες προϊόντος) που έχει χορηγηθεί στο κατασκευαστή αντλιών θερμότητας σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ 811 & 813 του 2013.
    1. COP σε συνθήκη θερμοκρασίας περιβάλλοντος -10°C και νερού 55°C.
    2. COP σε συνθήκη θερμοκρασίας περιβάλλοντος +2°C και νερού 55°C.

Σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες το COP που αναγράφεται στα φυλλάδια των εταιρειών είναι παραπλανητικό, όπως αναφέρεται και παραπάνω.

  1. Κατανάλωση ενέργειας της αντλίας θερμότητας
    Πολυσυζητημένο, μπερδεμένο, με μύθους διανθισμένο και συνήθως με ελάχιστη δόση αλήθειας. Με την πιστοποίηση της αντλίας θερμότητας σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που ήδη αναφέραμε, εκδίδεται και ένα δεύτερο πιστοποιητικό (δελτίο προϊόντος) που προσεγγίζει με ικανοποιητική ακρίβεια την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αφού λαμβάνει υπόψη στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις κλιματικές συνθήκες της εκάστοτε ζώνης. Για να ισχύει η εκτίμηση του δελτίου προϊόντος βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει μελέτη για τις ενεργειακές ανάγκες του χώρου, να ληφθεί σοβαρά υπ\’ όψη από τον μελετητή η θερμοκρασία περιβάλλοντος, η σχετική υγρασία, η επιθυμητή θερμοκρασία χώρου, ο τρόπος θέρμανσης (σώματα καλοριφέρ, fan coil units, ενδοδαπέδια, κλπ). Η επιλογή της θερμοκρασίας, στην οποία η αντλία αποδίδει την ενέργεια που έχει ανάγκη ο χώρος, θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο μηχανολόγο.
    Η αντλία θερμότητας δεν αποδίδει σε όλες τις συνθήκες θερμοκρασίας την ίδια θερμική ισχύ. Για θερμοκρασίες κάτω από -5°C χρειάζεται επιλογή ειδικού τύπου αντλίας θερμότητας (EVI). Ο τύπος αυτός μπορεί, χωρίς την (τραγικά ενεργοβόρα) αντίσταση, να παρέχει θερμοκρασία νερού 60°C με θερμοκρασία περιβάλλοντος -17°C και βαθμό απόδοσης (COP) 2,8. **(Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον σύνδεσμο)

* https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32009L0028&from=EL
** https://ienergy.gr/wp-content/uploads/2022/11/Αντλίες-θερμότητας-2022.pdf

Αντλίες θερμότητας – Συμπυκνωτικές μονάδες – Συστήματα Inverter

Scroll to Top